kryolipolisi

Τι είναι η Cryolipolysis;
Cryolipolysis είναι μια μη επεμβατική μέθοδος κατά την οποία μέσω της ψύξης του λιπώδους ιστού, προκαλείται η διάλυση των λιποκυττάρων (λιπόλυση). Έτσι επιτυγχάνεται μείωση του σωματικού λίπους, χωρίς να προκαλείται βλάβη σε άλλους ιστούς. Η επιστημονική βάση της Cryolipolysis στηρίζεται σε έρευνες από ομάδα δερματολόγων, βιολόγων και πλαστικών χειρουργών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, υπό την επίβλεψη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Οι γιατροί και η ομάδα τους πραγματοποίησε την έρευνα, η οποία έδειξε ότι κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, τα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού διαλύονται πιο εύκολα, όταν εκτίθενται στο κρύο.

Η πρώτη εργασία, που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2008, έδειξε ότι:
Το αρχικό ζέσταμα της περιοχής ενεργοποιεί την μεμβράνη των λιποκυττάρων και κατόπιν η συνεχής έκθεσή τους σε ψύξη προκαλεί την απόπτωσή τους (φυσικός, ελεγχόμενος θάνατος των κυττάρων), η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση των κυτοκινών και άλλων μεσολαβητών, που εξαλείφουν σταδιακά τα αλλοιωμένα κύτταρα.
Τα φαγοκύτταρα αποδομούν σταδιακά τα νεκρά κύτταρα του λίπους, τα οποία συνεχίζουν να επηρεάζονται και κατά τους επόμενους μήνες μετά τη διαδικασία, μειώνοντας το πάχος του στρώματος λίπους.
Τα λιπίδια απελευθερώνονται αργά από τα λιπώδη κύτταρα και μεταφέρονται μέσω του λεμφικού συστήματος, ώστε να υποβληθούν σε επεξεργασία και να εξαλειφθούν, όπως συμβαίνει με το λίπος από τα τρόφιμα.

Με βάση τα πορίσματα των ερευνών τους, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η ελεγχόμενη τοπική ψύξη ιστού μπορεί να προκαλέσει επιλεκτική μείωση του λίπους των κυττάρων, και την επακόλουθη απώλεια του υποδόριου λίπους, χωρίς να καταστραφεί το υπερκείμενο δέρμα. Η ανακάλυψη αυτή, που ονομάζεται «επιλεκτική Cryolipolysis», οδήγησε στην ανάπτυξη της πατενταρισμένης αυτής τεχνολογίας.

Η διαδικασία εφαρμογής της Cryolipolysis


Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί ούτε την έγχυση ουσιών στον υποδόριο ιστό ούτε την εισαγωγή καθετήρα κάτω από το δέρμα. Στην επιλεγμένη προβληματική περιοχή τοποθετείται μια κεφαλή, η οποία κάνει αναρρόφηση της λιποζώνης και επιφέρει τοπική ψύξη της μέχρι τη θερμοκρασία των -10οC. Η εφαρμογή διαρκεί περίπου 20’ ανά λιποζώνη. Η σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας επιφέρει αναλγησία και συνεπώς η εφαρμογή της κρυολιπόλυσης δεν είναι επίπονη ούτε δυσάρεστη.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά σταδιακά και εμφανίζονται μετά από 30 μέρες, ενώ η επίδραση της θεραπείας αποφέρει μείωση του λίπους ακόμα και 6 μήνες μετά σε ποσοστό 25%, κατά μέσο όρο.Ο συνολικός χρόνος εφαρμογής δεν πρέπει να ξεπερνάει την 1 ώρα ανά θεραπεία. Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, αλλά συνήθως απαιτούνται 2 με 3 επισκέψεις.
Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος της Cryolipolysis;

Η Κρυολιπόλυση είναι μια απολύτως φυσική, ήπια κι ασφαλής μέθοδος. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αφαίρεσης λίπους, δεν επιφέρει στον ιστό νεκρωτικό θάνατο μέσω χρήσης θερμότητας, εστιασμένων υπερήχων υψηλής έντασης, χημικών ή ενέσιμων ουσιών. Επίσης είναι μη-επεμβατική. Μετά την εφαρμογή δεν υπάρχει πόνος ή οποιοσδήποτε περιορισμός. Δεν υπάρχουν σοβαρές ούτε μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν παρατηρείται δερματική χαλάρωση.

Οι άμεσες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την εφαρμογή της Κρυολιπόλυσης συμπεριλαμβάνουν παροδική τοπική ερυθρότητα, μώλωπες και μούδιασμα του δέρματος. Εάν εμφανιστούν αισθητηριακές αλλαγές συνήθως υποχωρούν μέσα σε ένα μήνα. Η επίδραση στα περιφερικά νεύρα ερευνήθηκε και δεν μπόρεσε να αποδείξει μόνιμα επιζήμια αποτελέσματα. Ουλές, έλκη, αλλαγές στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος ή των ηπατικών ενζύμων δεν έχουν αναφερθεί.
Γιατί η διαδικασία είναι διαφορετική;

Η μέθοδος της Cryolipolysis είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τις άλλες μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες. Άλλες μέθοδοι αφαίρεσης λίπους, όπως οι επιβλαβείς για τους ιστούς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι υψηλής έντασης εστιασμένοι κρουστικοί υπέρηχοι, ή ακόμα και ενέσιμες ή μη ενέσιμες χημικές ουσίες, προκαλούν κυρίως νεκρωτικό κυτταρικό θάνατο.Κάθε παρόμοια προσέγγιση που στηρίζεται στη διαδικασία της νέκρωσης δημιουργεί πιθανά προβλήματα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες σε ό,τι αφορά το βάθος που εισχωρεί, τους ιστούς που πλήττει αλλά και τις βλάβες (ακούσιες ή εκούσιες) που προκαλεί σε άλλες δομές κοντά ή και μέσα στο στρώμα του λίπους. Η πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας που χρησιμοποιούν αυτές οι τεχνικές είναι επίσης αβέβαιη. Αντίθετα, η μέθοδος που εφαρμόζεται στην Cryolipolysis επάγει την απόπτωση μόνο στο λιπώδη ιστό και στα κύτταρά του με ήπια και σταδιακή μείωση του στρώματος λίπους.