Η ύπνωση έχει μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπευτικού μέσου για αρκετές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, τα προβλήματα στον ύπνο, το αδυνάτισμα μέχρι και σε εθισμούς όπως το κάπνισμα.

Το αδυνάτισμα είναι μία από τις περιπτώσεις που η εφαρμογή της ύπνωσης έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία. Και επιστημονικά και εμπειρικά, η ύπνωση έχει βοηθήσει πολύ κόσμο που είχε πρόβλημα με το αδυνάτισμα. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη και πολλοί έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη χρήση μόνο των παραδοσιακών μεθόδων.

Η κλινική ύπνωση είναι ψυχοθεραπευτικό εργαλείο και όχι μαγικό ραβδί.

Με τον όρο ύπνωση περιγράφουμε μια κατάσταση καθοδηγούμενης στροφής μέσα στον εαυτό μας .

Τα υπνωτικά σενάρια που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής είναι "προγράμματα" που πυροδοτούν στον εγκέφαλο εξαιρετικές διαδικασίες προς όφελος του θεραπευόμενου.

Τα βασικά “εργαλεία” μας στα "προγράμματα" αυτά είναι οι λέξεις, ειδικά επιλεγμένες ανάλογα με το "θέμα" προς διαχείριση του θεραπευόμενου και με το θεραπευτικό στόχο.

Δεν είναι ύπνος αλλά μετατόπιση της προσοχής σε ό,τι ο εαυτός μας επισημάνει ως σημαντικό εκείνη τη στιγμή αδιαφορώντας για το εξωτερικό περιβάλλον, αφού ο χωροχρόνος χάνει την αντικειμενική του διάσταση.

Στη βαριά και μέτρια παχυσαρκία η παρέμβαση - υποστήριξη του πρωτογενούς στόχου( απώλεια πολλών κιλών) γίνεται με ενδοσκόπηση, διερεύνηση δυνάμεων, επισήμανση των θετικών, υποβάθμιση των αρνητικών της ζωής στο παρόν αλλά και τοποθέτηση νοητού γαστρικού δακτυλίου για μείωση της όρεξης, των βουλιμικών αντιδράσεων και των ακραίων διατροφικών προτιμήσεων.

Ο χρόνος επίτευξης του στόχου είναι σχετικά συντομότερος, η προσπάθεια που απαιτείται είναι ελάχιστη με μοναδική προϋπόθεση την αγαστή συνεργασία με το θεραπευτή και παραμονή στο πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του. Η συνέπεια των συνεδρίων είναι σημαντική καθώς ο χειρισμός και η ενίσχυση των υποβολών εξασφαλίζει την αποτελεσματική περάτωση της μεθόδου.

 

 

Λίγα λόγια για την Μαρία Χουδαλάκη, κλινική υπνοθεραπεύτρια και μέλος της GHR

Η Χουδαλάκη Μαρία είναι συμβουλευτική ψυχολόγος, μέλος ΣΕΨ, του πρώτου επίσημα αναγνωρισμένου φορέα κατοχύρωσης του επαγγέλματος των ψυχολόγων, με σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Καποδιστριακό, καθώς και στην Αγγλία, University of Hull.

Με εξειδίκευση, από το 1998, στην αντιμετώπιση εθιστικών προσωπικοτήτων, πολυχρηστών αλλά και εξαρτημένων των καθ’έξην συμπεριφορικών μοτίβων επιβίωσης, εργάστηκε ως επικεφαλής ομάδων αντιμετώπισης της βουλιμίας, παχυσάρκων, καπνιστών και αλκοολικών.
Ως οικογενειακή σύμβουλος, σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο παρέμβασης, εξειδικεύεται στο εργαλείο της ύπνωσης. Από το 2013, ανήκει στον Ευρωπαικό Σύλλογο Κλινικών Υπνοθεραπευτών, GHR, με μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε Ελλάδα και Αγγλία.

Κατέχει και εφαρμόζει την τεχνική της βιοθυμικής ύπνωσης αλλά και της έμμεσης υπνοθεραπείας κατά Erickson ( Indirect Ericksonian Hypnotherapy), τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή της σε φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αδυναμία αυτοελέγχου, διαταραχές της όρεξης και της κατανάλωσης τροφής, φόβος της έκθεσης στο κοινό, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας και ικανότητας, επιθετικότητα αλλά και διακοπή του καπνίσματος με μία εφαρμογή.